Ατομική ψυχοθεραπεία ενηλίκων
Ατομική ψυχοθεραπεία ενηλίκων
Αρκετά συχνά οι άνθρωποι έρχονται αντιμέτωποι με δυσκολίες (π.χ. στρες) που επηρεάζουν την καθημερινότητά τους, σε διάφορους τομείς της ζωής τους, όπως είναι εκείνοι της οικογένειας, της εργασίας, της σχέσης με τους σημαντικούς άλλους. Κάποιες φορές οι δυσκολίες γίνονται ακόμη πιο σύνθετες και η λειτουργικότητα των ανθρώπων επιβαρύνεται σημαντικά, όπως στις διαταραχές της διάθεσης (π.χ. κατάθλιψη, διπολική διαταραχή), στις αγχώδεις διαταραχές και στις διαταραχές διατροφής (π.χ. ψυχογενής ανορεξία). Στόχος της ατομικής θεραπείας είναι η αποτελεσματική διαχείριση των δυσκολιών που προκύπτουν σε κάθε άνθρωπο μέσα σε ένα κλίμα εμπιστοσύνης και ενσυναίσθησης.
Στις ατομικές συνεδρίες ενηλίκων εφαρμόζεται το γνωσιακό συμπεριφοριστικό μοντέλο, η αποτελεσματικότητα του οποίου είναι αποδεδειγμένη βάσει μεγάλου αριθμού κλινικών ερευνών. Οι συνεδρίες προγραμματίζονται σε εβδομαδιαία βάση, διάρκειας 50 λεπτών.
Η ατομική θεραπεία ενηλίκων μπορεί να είναι βοηθητική και χρήσιμη για εσάς, εάν αντιμετωπίζετε κάποιες από τις ακόλουθες δυσκολίες:
- Συγκεκριμένες φοβίες, όπου νιώθετε φόβο ή άγχος σχετικά με συγκεκριμένη κατάσταση ή αντικείμενο (π.χ. πτήση με αεροπλάνο, ύψος, ζώα, ενέσεις)
- Δυσκολίες σε κοινωνικές καταστάσεις, όπου νιώθετε φόβο ή άγχος όταν εκτίθεστε σε πιθανή κριτική (π.χ. ομιλία μπροστά σε κοινό, συναναστροφή με ανθρώπους που δεν γνωρίζετε)
- Κρίσεις πανικού, όπου βιώνετε μια αιφνίδια ανάδυση έντονου φόβου ή έντονης δυσφορίας και κατά τη διάρκεια της οποίας βιώνετε σωματικά συμπτώματα (όπως ταχυκαρδία, εφίδρωση, αίσθημα ασφυξίας, πόνο ή αίσθημα δυσφορίας στο στήθος, φόβο επερχόμενης τρέλας ή επερχόμενου θανάτου)
- Αγοραφοβία, όπου βιώνετε φόβο ή αποφεύγετε καταστάσεις (όπως ΜΜΜ, κλειστούς χώρους, γέφυρες, πλήθος ανθρώπων), από τις οποίες θεωρείτε ότι είναι δύσκολο να διαφύγετε από αυτές
- Γενικευμένο άγχος, όπου εμφανίζετε έντονο και διάχυτο άγχος σχετικά με διάφορα γεγονότα ή δραστηριότητες.
- Δυσκολίες στη διαχείριση επαναλαμβανόμενων και επίμονων σκέψεων ή εικόνων, οι οποίες βιώνονται ως παρείσακτες ή ανεπιθύμητες και που μπορεί να προκαλούν άγχος ή δυσφορία. Παράλληλα, μπορεί να γίνονται ανεπιτυχείς προσπάθειες να διώξετε ή να εξουδετερώσετε το άγχος που προκαλούν αυτές οι σκέψεις.
- Δυσκολίες στη διαχείριση του άγχους και της ανησυχίας για την ύπαρξη σωματικών συμπτωμάτων, για την κατάσταση της υγείας ή για την ύπαρξη (ή το ενδεχόμενο μελλοντικής εμφάνισης) σοβαρής ασθένειας.Δυσκολίες που σχετίζονται με τη διάθεση (π.χ. κατάθλιψη, δυσθυμία, διπολική διαταραχή).
- Δυσκολίες που σχετίζονται με τραυματικά γεγονότα.
- Διαταραχές διατροφής (ψυχογενής βουλημία, επεισοδιακή υπερφαγία, ψυχογενής ανορεξία).
- Δυσκολίες που αφορούν τη σεξουαλική δραστηριότητα.
- Απώλεια ή πένθος.
- Χρόνιες ασθένειες και χρόνιος πόνος.
- Δυσκολίες στις οικογενειακές, φιλικές ή ερωτικές σχέσεις.
- Δυσκολίες στην οργάνωση και την ολοκλήρωση στόχων και δραστηριοτήτων.
- Χαμηλή αυτοεκτίμηση.
- Ο,τιδήποτε άλλο ενδεχομένως σας δυσκολεύει να λειτουργήσετε καλά και να είσαστε ευτυχισμένοι στην καθημερινότητά σας.
Επιπλέον, μέσα από την ψυχοθεραπευτική διαδικασία μπορούν να επωφεληθούν όσοι δεν αντιμετωπίζουν κάποια από τις προαναφερόμενες δυσκολίες, αλλά θέλουν να κατανοήσουν καλύτερα τον εαυτό τους και να αξιοποιήσουν αποτελεσματικότερα τις δυνατότητές τους.